Tenis u kolicima

Tenis u kolicima danas je najbrže rastući i jedan od najatraktivnijih sportova za osobe sa invaliditetom. Igranje tenisa u kolicima razvijalo se od rekreativnog do vrhunskog, a danas se igra u vise od 120 zemalja svijeta, na svim kontinentima. Tenis u kolicima prati ista pravila kao i "klasični" tenis, a koja je odredio ITF sa  razlikom da su tenisačima u kolicima dozvoljena dva odskoka loptice. Da bi se mogao natljecati igrač mora imati medicinski dijagnosticiran trajni invaliditet koji za rezultat ima trajno oštećenje doljnjih ekstremiteta. Tenis u kolicima ima svoj međunarodni Tour (kao ATP i WTA tour u tenisu za "zdrave" tenisače) koji je osnovan 1992. godine pod nazivom NEC wheelchair tennis tour,tada se sastojao od 11 turnira u 7 zemalja. Danas NEC wheelchair tennis tour broji preko 170 turnira diljem svijeta. Službeno momčadsko natljecanje je Invacer World team cup, igra se od 1985. godine svake godine u drugoj zemlji. Od 1992. godine tenis u kolicima je paraolimpijski sport.

Povijest tenisa u kolicima

Početak igranja tenisa u kolicima je 1976. godina i vezan je uz ime amerikanca Brada Parksa. Tada osamnestogodišnji Brad prvi puta udara tenisku lopticu iz kolica i shvaća potencijal ovoga sporta. Od tada se tenis u kolicima nezaustavljivo razvija. 1988. godine osnovna je IWTA(International wheelchair tennis  association),a deset godina kasnije IWTA se integrira u ITF (International Tennis federation), kao prvi sport za osobe sa invaliditetom. 1992. godine tenis u kolicima postaje paraolimpijski sport,a iste godine osnovan je i NEC wheelchair tennis tour.

Tenis u kolicima u Hrvatskoj

Tenis u kolicima u Hrvatskoj se počeo igrat 1993. godine u Zagrebu. 1. i 2. svibnja 1994. godine održano je prvo prvenstvo Hrvatske, u finalu je Željko Kladušan pobjedio Mitra Drecuna sa 6:2,6:2. Uz Drecuna i Kladušana od 1996. godine na terenima se poljavjuju i mladi Ante Stimac, Drazen Mikšić, Tomo Ćavar, Jozo Milosšte u Slavonskom Brodu Zeljko Kladarić, Mario Sosnik, te Damir Lović. Prvi medjunarodni turnir održan u Hrvatskoj bio je Croatia Open odrzan u puli. Od 1996. godine Hrvatska reprezentacija nastupa na Svjetskom kupu i od tada do danas Hrvatska nije propustila niti jedno natljecanje Svjetskog kupa.

Sponzori

Zagrebačka-banka-Logo.svg_.png
HEPdd_RGB.png
Kontakt

Hrvatski Savez Tenisaca u Kolicima

Remetinecka cesta 64a,
10020 ZAGREB
Tel: 099 732 5359

E-mail: tenisukolicima@gmail.com